در مورد اثرات بیوتین روی مو بیشتر بدانید!

در مورد اثرات بیوتین روی مو بیشتر بدانید!

توسط فاطمه باقری | 13 فروردین 1402

مراقبت از مو

در مورد اثرات بیوتین روی مو بیشتر بدانید!   آشنایی با محصولات بهداشتی و مکمل…

در مورد اثرات بیوتین روی مو بیشتر بدانید!

 

آشنایی با محصولات بهداشتی و مکمل ها به افراد کمک می کند تا بهترین مواد مغذی را با توجه به نیاز بدن خود دریافت کنند. امروزه محصولات زیادی با هدف تقویت سلامت و رشد مو ارائه می شود. اکثر این محصولات حاوی چندین ماده اصلی هستند. تقریباً همه آنها حاوی بیوتین یا یک ویتامین B محلول در آب هستند. بنابراین نتیجه می گیریم که نقش بیوتین برای مو بسیار مهم است. از طرفی وقتی سراغ تهیه شامپوها و نرم کننده هایی می رویم که هدفشان رشد سریع و پرپشت شدن موهاست، اغلب با ویتامین B و بیوتین به عنوان ترکیبات آنها مواجه می شویم. زیرا بیوتین نقش کلیدی در مکمل ها و شامپوهای تقویت کننده رشد مو دارد.

در این مقاله به رابطه بیوتین و سلامتی می پردازیم و بررسی می کنیم که نقش این ویتامین در رشد مو یا ریزش مو چیست و چه فواید یا عوارضی را به همراه دارد؟

 

بیوتین چگونه روی مو تاثیر می گذارد؟

بیوتین (بیوتین) یا ویتامین B7 به تولید کراتین در بدن کمک زیادی می کند. کراتین اصلی ترین پروتئین مورد استفاده در ساختار پوست، مو و ناخن است. بیوتین با تحریک کراتین در بدن باعث تسریع تولید آن می شود. کراتین همچنین بر سرعت رشد فولیکول های مو تأثیر می گذارد. بنابراین استفاده صحیح از این ویتامین در مکمل های غذایی یا شامپوها بر رشد مو یا جلوگیری از ریزش مو تاثیر می گذارد.

 

 

اهمیت بیوتین برای مو

برای درک اهمیت بیوتین برای مو و نقش آن بهتر است به سراغ تحقیقات علمی در این زمینه برویم. غیرقابل انکار است که بیوتین فواید زیادی برای بدن انسان دارد. بیوتین مسئول تبدیل غذای مصرفی انسان به انرژی است. همچنین بدن انسان برای تولید کراتین به بیوتین نیاز دارد. کراتین نوعی پروتئین است که مو، پوست و ناخن برای رشد و تولید مثل به آن نیاز دارند. نکته مهم این است که بسیاری از غذاها حاوی بیوتین هستند. بنابراین احتمال کمبود آن در افراد سالمی که رژیم غذایی متعادلی دارند بسیار کم است.

اگرچه کمبود بیوتین در بدن به ندرت اتفاق می افتد، اما در صورت کاهش میزان بیوتین، راش های پوستی، شکنندگی ناخن ها و همچنین نازک شدن و ریزش مو رخ می دهد. این به دلیل نقش بیوتین در تولید کراتین است. البته با تمام این ادعاها، شواهدی وجود دارد که نشان می دهد مصرف مکمل ها یا شامپوهای حاوی بیوتین تنها باعث رشد مو در افرادی می شود که کمبود شدید بیوتین در بدن خود دارند.

 

تاثیر بیوتین بر رشد مو

 

قرص بیوتین

در یک مطالعه در سال 2012، زنانی که فکر می‌کردند خط رویش مو کاهش یافته است به‌مدت 6 ماه به‌طور تصادفی از مکمل‌های بیوتین یا مکمل‌های بدون بیوتین (یک دارونما) استفاده کردند. افرادی که مکمل های بیوتین دریافت کردند، افزایش قابل توجهی در حجم کلی مو، پوشش موی سر و ضخامت مو پس از دوره درمان گزارش کردند.

با این حال، هیچ تغییر قابل توجهی در افرادی که دارونما (مکمل بدون بیوتین) دریافت کردند، مشاهده نشد. اما از آنجایی که مکمل های رشد مو حاوی ترکیبات متعددی از جمله آهن و روی (روی) هستند، یافته های این مطالعه را نمی توان به تنهایی به بیوتین نسبت داد. علاوه بر این، تعداد شرکت کنندگان در تحقیق محدود بود و اطلاعات دقیقی در مورد کمبود ویتامین قبل از شروع درمان با بیوتین وجود ندارد.

در مطالعه دیگری، محققان دریافتند کودکانی که پس از مصرف مکمل بیوتین موهایشان رشد قابل توجهی داشتند، همگی یک بیماری زمینه ای داشتند که باعث کمبود بیوتین می شد. بنابراین، همانطور که می بینیم، هیچ مطالعه علمی مستندی وجود ندارد که به نقش مکمل های بیوتین روی مو در مواد غذایی یا محصولات بهداشتی بپردازد.

 

 

آیا بیوتین به جلوگیری از ریزش مو کمک می کند؟

اگرچه بیوتین به تنهایی نقشی در رشد مو ندارد، اما این ویتامین در جلوگیری از ریزش مو موثر است. مکمل های بیوتین از ریزش مو جلوگیری می کند و باعث رشد مو در افراد مبتلا به کمبود بیوتین می شود.

در مطالعه دیگری مشخص شد که 38 درصد از زنانی که از ریزش مو شکایت داشتند کمبود بیوتین داشتند. حدود 11 درصد از این شرکت کنندگان سابقه بیماری التهابی روده (IBD) داشتند یا داروهای طولانی مدت مانند آنتی بیوتیک مصرف می کردند. این مطالعه به وضوح ارتباط بین سطوح پایین بیوتین برای مو و ریزش مو را نشان داد.

در بسیاری از موارد عواملی غیر از بیوتین نیز بر ریزش مو تاثیر می گذارد. مانند:

آلوپسی آندروژنتیک که به عنوان طاسی الگوی زنانه نیز شناخته می شود.
کاهش وزن سریع
سایر کمبودهای تغذیه ای مانند آهن، روی یا پروتئین
برخی از بیماری های هورمونی مانند اختلال تیروئید

با توجه به عوامل متعددی که در ریزش و نازک شدن مو دخیل هستند، مصرف مکمل های بیوتین برای مو بدون تعیین علت موثر نخواهد بود. حتی در موارد کمبود بیوتین، مکمل های بیوتین از ریزش مو جلوگیری نمی کنند.

به عنوان مثال، در یک مطالعه، محققان مکمل های بیوتین را برای 22 بیمار با سطوح پایین بیوتین برای درمان ریزش مو پس از جراحی بای پس معده تجویز کردند. پس از سه ماه، 5 نفر از بیماران کاهش قابل توجهی در ریزش مو، 14 نفر اثر کمی و سه نفر گزارش عدم تاثیر بیوتین بر ریزش مو را گزارش کردند. نتیجه این آزمایش نشان می دهد که عوامل دیگری نیز در ریزش مو و پیشگیری از آن نقش دارند.

 

نیاز روزانه بدن به بیوتین در غذا برای حفظ سلامت مو

بر اساس تحقیقات انجام شده میزان بیوتین مورد نیاز برای بزرگسالان 30 میکروگرم و برای زنان باردار یا شیرده 35 میکروگرم است. با داشتن یک رژیم غذایی متعادل می توانید این مقادیر بیوتین را به راحتی برای موهای خود تامین کنید. برخی از بهترین منابع غذایی بیوتین برای کمک به مو عبارتند از:

جگر گاو
تخم مرغ
ماهی سالمون
تخمه آفتاب گردان
سیب زمینی
بادام ها
تخم مرغ منبع خوبی از بیوتین است، اما برای دریافت حداکثر ویتامین باید از خوردن آن به صورت خام اجتناب کنید. سفیده تخم مرغ حاوی آویدین است که نوعی پروتئین قندی است که از جذب بیوتین در بدن جلوگیری می کند. پختن تخم مرغ آویدین را از بین می برد و به بدن اجازه می دهد تا بیوتین را به طور کامل جذب کند.

لازم به ذکر است که سازمان غذا و دارو (FDA) تولیدکنندگان مواد غذایی را ملزم به اعلام میزان بیوتین در محصولات خود نمی کند، مگر اینکه بیوتین را جداگانه به غذای خود اضافه کرده باشند. علاوه بر غذا، باکتری های روده نیز بیوتین می سازند. با این حال، نقش باکتری های روده بر وضعیت کلی بیوتین ناشناخته باقی مانده است. این به دلیل پیچیدگی میکروبیولوژیک روده و عوامل موثر بر آن است.

 

چه کسانی باید مصرف بیوتین را شروع کنند؟

مکمل های بیوتین معمولاً غیر ضروری هستند. مگر اینکه کمبود بیوتین شناخته شده ای وجود داشته باشد یا عامل خطری وجود داشته باشد که باعث کمبود بیوتین شود.

 

 

افرادی که بیشتر در معرض خطر کمبود بیوتین هستند:

 

کمبود بیوتینیداز: این یک اختلال ژنتیکی است که در آن بدن قادر به استفاده و بازیافت بیوتین نیست. در بسیاری از کشورهای جهان، نوزادان پس از تولد برای این اختلال غربالگری می شوند.
مصرف مزمن الکل: الکل جذب بیوتین را کاهش می دهد. مصرف طولانی مدت الکل با کاهش قابل توجه سطح بیوتین همراه است.
سوء تغذیه: دریافت ناکافی غذا و مواد مغذی می تواند سطح ویتامین ها، به ویژه بیوتین مو را کاهش دهد.
بیماری های التهابی روده (IDBs): بیماری کرون و کولیت اولسراتیو که باعث کاهش بیوتین توسط باکتری های روده می شوند.
زنان باردار یا شیرده: افرادی که باردار یا شیرده هستند، علیرغم مصرف معمولی ویتامین در رژیم غذایی، سطوح پایین بیوتین را تجربه می کنند. این موضوع به دلیل استفاده زیاد از ویتامین ها یا اختلال در جذب است. کمبود بیوتین در دوران بارداری مهمترین عامل ریزش مو است.
همچنین افرادی که از داروهای خاصی مانند داروهای ضد صرع و رتینوئیدها استفاده می کنند نیز در خطر کمبود بیوتین قرار دارند.
ماجرای کمبود ویتامین ها و تاثیر آنها بر ریزش مو را در این مطلب بخوانید:

 

 

نحوه مصرف بیوتین دارویی

بیوتین در مکمل های غذایی، شامپوها، قرص ها و آمپول ها موجود است. استفاده از قرص بیوتین باید تحت نظر پزشک باشد. زیرا مصرف خودسرانه و بی رویه این دارو اگرچه خطر مسمومیت ندارد اما ممکن است عوارضی را در مصرف کننده ایجاد کند. در ادامه یکی از روش های دارویی مصرف بیوتین را برای شما شرح داده ایم:

 

 

استفاده از قرص بیوتین دارویی بیوتین

معمولا مصرف قرص به افرادی که کمبود شدید بیوتین دارند توصیه می شود. این دارو ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند که برخی از آنها عبارتند از:

بثورات پوستی
اختلالات گوارشی
باعث ایجاد مشکل در ترشح انسولین بدن می شود
اختلالات کلیوی
اختلال در نتایج آزمایش مانند تیروئید

 

استفاده از آمپول بیوتین دارویی بیوتین

آمپول بیوتین نسبت به قرص ها برای رشد مو موثرتر است. این آمپول ها با رساندن سریع ویتامین B7 به خون، جذب را سرعت می بخشند. آمپول بیوتین برای موهایی که به طور ناگهانی ریزش کرده اند استفاده می شود. در مواقعی که رژیم های غذایی باعث لاغری و ریزش بیش از حد مو در فرد شده است از آمپول بیوتین برای مو و مقابله با ریزش آن استفاده می شود. از آنجایی که آمپول بیوتین برای رشد مو در پوست سر تزریق می شود، شاهد تاثیر سریع آن هستیم.

قیمت آمپول بیوتین بسته به شرکت سازنده (ایرانی و خارجی) متفاوت است. آمپول بیوتین بایر کیفیت بالایی دارد و قیمت بالاتری نیز دارد. البته لازم به ذکر است که آمپول های بیوتین ایرانی نیز از کیفیت بالایی برخوردار هستند.

 

 

خطرات و عوارض استفاده از بیوتین برای مو

از آنجایی که بیوتین مصرف شده در مکمل های غذایی محلول در آب است، نسبتا بی خطر است و بعید است که اثرات سمی ایجاد کند. اما عوارض قرص بیوتین ممکن است باعث بی خوابی، تشنگی و تکرر ادرار شود. مصرف آن همچنین باعث افزایش سطح بیوتین در خون می شود که با نتایج برخی از آزمایشات از جمله هورمون تیروئید، ویتامین D و تشخیص سلامت قلب تداخل دارد.

بنابراین، همیشه اطلاعات کافی در مورد مکمل ها و داروهایی که مصرف می کنید به پزشک خود ارائه دهید. همچنین برخی از داروهای ضد صرع مانند کاربامازپین، پریمیدن، فنی توئین و فنوباربیتال سطح بیوتین را کاهش می دهند.

 

 

قبل از اینکه دیر شود ریزش مو را متوقف کنید!

شواهد دقیقی برای تأثیر بیوتین بر روی مو و افزایش رشد آن وجود ندارد. اما یافته های علمی نشان داده است که مصرف بیوتین از ریزش مو در افرادی که سطح پایینی از این ویتامین دارند جلوگیری می کند. از آنجایی که نازک شدن مو و رشد ضعیف مو گاهی با کمبود بیوتین همراه است، مصرف مکمل ها، قرص ها یا آمپول های بیوتین به رشد مو کمک می کند.

بیوتین مورد نیاز مو در غذا یافت می شود. اما برخی عادات غلط در سبک زندگی، بیماری های زمینه ای و مصرف دارو باعث کاهش سطح آن می شود. اگر قصد دارید از مکمل های بیوتین برای کمک به سلامت مو استفاده کنید، حتما با یک متخصص پزشکی مشورت کنید.

ارسال دیدگاه